:: Forumi › Nemački ovčar
-> Pastirski psi i psi terači stoke

#1: Nemački ovčar Autor: BorcaninLokacija: Borca - Beograd PošaljiPoslato: Sub Dec 11, 2010 10:41 am
    ----
Opšti izgled

Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti suve i celokupna građa je čvrsta.
Važne mere

Visina grebe kod mužjaka iznosi od 60-65cm, a kod ženki 55-60 cm. dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%
Karakter

Nemački ovčar gledano sa karakterne strane, da bude smiren, nervno stabilan, siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Nemački ovčar mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu posebno kao pratilac, stražar i zaštitnik.


Glava

Glava je klinastog oblika, u skladu sa veličinom tela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a između ušiju je umereno široka. Čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom. Gornji deo glave čini 50% dužine glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ranomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene. Nosnik je prav, udubljenja ili ispučenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.
Zubalo

Zubalo mora da bude zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima kalazasto zubalo tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, kleštasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeno.

Oči

Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, a svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare utisak o psu.
Uši

Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.
Vrat

Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi 45 stepeni.
Trup

Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišićav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepena prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezuju repni dio.
Grudi

Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena.
Rebra

Blago su ispupčena. Bačvast grudni koš je teška mana, kao i suviše ravan.
Rep

Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretunošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.


Prednje noge

Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su paralelne. Plećka i nadlkaticasu iste dužine i jakom muskulaturnom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka u nadlaktice iznosi 90, a uobičajeno 110 stpeni. Laktovi ne smeju biti isutreni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišićave. prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso dostavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdržljivost.
Zadnje noge

Položene su blagounazad, pri čemu se gleano od zadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i graade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i misišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.
Koža

Slobodno naleže, ali pri tom ne stvara nabore
Dlaka

Korektna je osštra dlaka sa razvijenom poddlakom. Pokrovna dlaka treba da bude štu gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi uključujući i unutršnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prsitma dlaka je kratka. na vratu je nešto duža u gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.
Boja

Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlosivim oznakam. crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimettne male bele oznake na prsima kao i svetle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazitom svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutršnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvonjena.
Mane

Svako odstupanje od navedenih tačaka u standardu, mora se smatrati greškom. čija ocena mora biti u pravlinom odnosu sa stepenom odstupanja.
Diskvalifikacione mane

Loše naravi, ujedljivi i nervozni psi. Psi sa utrđenom teškom HD greškom (displazija kuka). Monorhid, kriptorhid, kao i psi sa izrazito nejednakim ili zakržljanim testisima. Psi sa pomerenim ušima i greškama repa. Psi sa telesnim deformacijama. Psi sa greškama zubala pri nedostatki 1HR3 i neki dalji zub, ili 1HS (očnjak) ili 1DžR4 ili HM1, odnosno M2, ili ukupno tri zubai više. Psi sa greškama vilive, podgrizanje od dva mlimetra ili više, predgriz, ukupno nepravilan odnos sekutića. PSi iznad ili ispod visine grebena više od 1cm, od propisanog. Albinizam (depigmentacija). Bela boja dlake. Duga oštra dlaka, duga, meka meka nedovoljno čvrsta priležuća pokrovna dlaka sa poddlaom zastavice na ušima i nogama, čupave noge i rep sa zastavicom na dole. Duga meka dlaka bez poddlake, većonom podeljena na sredini čeđa, zastavice na ušima ngama i repu

#2: Re: Nemački ovčar Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2011 11:03 pm
    ----
Jako sam se iznenadila kada sam pronasla na netu CRNOG Nemackog ovcara Shocked Nikada nisam cula za takvu rasu.Evo i slika Kuce Kuce Kuce

#3: Re: Nemački ovčar Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2011 11:05 pm
    ----
Kuce Kuce Kuce

#4: Re: Nemački ovčar Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2011 11:13 pm
    ----
Taman sam se navikla na tu iformaciju,a onda saznam da postoji i beli Shocked

#5: Re: Nemački ovčar Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2011 11:15 pm
    ----
Kuce Kuce Kuce

#6: Re: Nemački ovčar Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2011 11:16 pm
    ----
Kuce Kuce Kuce

#7: Re: Nemački ovčar Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2011 11:18 pm
    ----
Cudno ali lepo.Meni se dopadaju. Bzzzz Bzzzz Bzzzz

#8: Re: Nemački ovčar Autor: N.N.2 PošaljiPoslato: Ned Avg 25, 2013 10:45 am
    ----
Da to nisu ustvari svajcarski beli ovcari?

#9: Re: Nemački ovčar Autor: N.N.2 PošaljiPoslato: Ned Avg 25, 2013 11:07 am
    ----
Da to nisu ustvari svajcarski beli ovcari?-> Pastirski psi i psi terači stoke

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1