:: Forumi › Kako kupati mačku
-> Mačke

#1: Kako kupati mačku Autor: ViktorijaP PošaljiPoslato: Sre Nov 24, 2010 4:31 pm
    ----
Ako želite kupati svoju mačku ili mačka, pre svega morate da znati da se neke vrste mačaka uopšte ne kupaju. Tako da pre nego što okupate svoju mačku obavezno pitajte svog veterinara da li sme da se kupa. Imajte na umu da vam je potrebno dosta vremena za detaljno i lepo kupanje mačke.

Sledeći saveti će vam pomoći da okupate vašu mačku korak po korak:

1) Priprema. Nikada nemojte nervozni ili ne raspoloženi da kupate svoju mačku jer većina mačaka se unervozi pre i za vreme kupanja. Ukoliko sečete nokte svojoj maci, uradite to pre kupanja. Ako je potrebno zagrejte kupatilo. Polako i smireno odnesite svoju macu u kupatilo i zatvorite vrata da ne bi pobegla. Sipajte mlaku vodu (ne isuviše vruću niti hladnu) u kadu. Par centimetara vam je dovoljno, pošto voda samo treba da prekrije šape vaše mačke kad je stavite u kadu. Stavite ruku u vodu da proverite da li je prijatno. Polako spustite svoju mačku u kadu. Za početak pustite je da se prilagodi na vodu par minuta. Mačiji instinkt je da izađe iz vode pa je zato nemojte vezivati na povodac već je nežno pridržavajte rukom – tako ćete je okupati uz minimalni napor i stres.

2) Kupanje. Stavite kapi svojoj maci koje ste prethodno kupili kod veterinara ili u specijalizovanoj radnji za kućne ljubimce. Ukoliko nemate kapi možete da joj namažete koju kap maslinovog ulja na kapke da bi sprečili iritaciju od šampona kad počnete da je kupate.
Uzmite plastični bokal, napunite ga mlakom vodom, polako polivajte svoju mačku dok nije skroz mokra. Pazite da joj voda ne uđe u oči ili uši.
Sipajte šampon za mačke u svoju ruku i polako ga utrljajte rukama u krzno svoje mace. Pazite da joj šampon ne uđe u oči, uši ili usta.

3) Ispiranje. Isperite svoju mačku mlakom vodom, polivajući je iz plastičnog bokala. Pazite da dobro isperete šampon, da bi izbegli iritaciju.

4) Sušenje. Izvadite svoju mačku iz kade i obrišite je peškirom. Uvijte je u peškir. Češljajte svoju mačku prstima ili četkom (u zavisnosti od vrste mačke i tipa krzna) dok joj se krzno ne osuši.

Napomena:

- Ukoliko je vaša mačka jako prljava od ulja, boje ili nečeg sličnog najbolje je da to kupanje prepustite profesionalcu.

- Većina mačaka se jako plaši fena, tako da korišćenje istog treba izbegavati.

#2: Re: Kako kupati mačku Autor: gelfino PošaljiPoslato: Sub Dec 25, 2010 1:41 pm
    ----
hvala na savetima!! Uz ovo cu znati kako da kupam macku JumpSvi

#3: Re: Kako kupati mačku Autor: szdanijela PošaljiPoslato: Čet Jun 09, 2011 8:45 pm
    ----
ja imam macu koju sam pocela po malo da kupam i navikavam na vodu jos dok je bila mace, i sad mi je vrlo lako da to ucinim. Skoro da mogu da kazem da ona voli kupanje Smile
Takodje je feniram, fenom koji koristim samo kada nju susim, jer je toliko slab da jedva duva Very Happy ali je ujedno i vrlo tih sto je dobitna kombinacija. Maca-> Mačke

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1