Svet Zivotinja
 
_TOGGLE
Sadržaj

_TOGGLE
Mini Chat
vorotovici: kako se ubacuju slicice?
20-Nov-2017 21:46:45
Miki.PoLo: Uh ovo bas i nije aktivno
07-Oct-2016 16:58:04
Miki.PoLo: Ehe
07-Oct-2016 16:57:38
Lgk|S: Sta imaa??
04-Jan-2016 13:20:36
Lgk|S: Caoo
04-Jan-2016 13:15:06
gelfino: propade nam forum Sad
26-Jul-2015 14:05:04
szdanijela: kako nam je nekad bilo lepoooo. nedostajete ..... <3
17-Jan-2015 12:40:32
Andjela: Cao ima li koga za dop?
20-Sep-2014 18:02:25
iskica: caoo Surprised
07-Sep-2013 11:44:23
Marcus: Biljo pa cekas se da ga pokrenes Smile
26-Aug-2013 21:38:51
Shout History
Only Registered Users can Shout
Create/Login

_TOGGLE
Informacija o članu

Dobrodošli Anonimni

Nadimak
Šifra

Članovi:
Najnoviji: Tuesday
Novih danas: 0
Novih juče: 0
Ukupno: 909

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 16
Ukupno: 16
Ko je gde:
 Posetioci:
01: Forumi
02: Forumi
03: Forumi
04: Forumi
05: Forumi
06: Forumi
07: Forumi
08: Forumi
09: Forumi
10: Forumi
11: Forumi
12: Forumi
13: Forumi
14: Forumi
15: Naslovna
16: Forumi

Online uprava:

Nema upravnih članova online!

Forumi › PSI › Goniči, tragači po krvi i srodne rase › Kratkodlaki Italijanski gonič

Kratkodlaki Italijanski gonič


VI FCI grupa

Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Borcanin
Zaslužni član
Zaslužni član


Pridružio se: Okt 03, 2010
Poruke: 274
Lokacija: Borca - Beograd

PošaljiPoslato: Sub Dec 11, 2010 2:00 pm    Naslov: Kratkodlaki Italijanski gonič Odgovori sa citatom

Upotreba: Gonič, specijalista za lov zečeva i divljih svinja.
Istorijat: Poreklo italijanskih goniča dopire unazad do antičkog doba. Ovi psi su potomci primitivnih lovačkih pasa, koji su u starom Egiptu držani za gonjenje divljači, a kasnije su ih fenički trgovci doveli do obala Sredozemnog mora, pa tako i do Italije. Brojni su različiti prikazi postojanja pasa u Egiptu, za vreme različitih faraonskih dinastija, koji su veoma slilčni današnjem „seguđu". Naročito se izdvaja postojanje pasa sa visećim ušima, nesumnjivo znak uznapredovane domestifikacije. Pri tome se ovi psi za progon divljači, ne smeju zameniti sa hrtovima. Oni su dospeli do Italije i učestvovali u stvaranju današnjeg „seđuđa", čije su opšte anatomske osobine, praktično vekovima ostale nepromenjene.
Psi istog tipa i iste veličine kao današnji italijanski kratkodlaki goniči stoje pored statue boginje Diane u muzeju u Napulju i Vatikanu. Zahvaljujući slici u dvorcu Borso d Este (1600), može se zaključiti da idealni tip današnjih pasa ove rase ponovo postoji.
Opšti izgled: Pas ukupnih srednjih proporcija, telo je kvadratično, snažne građe, harmoničnih proporcija, dobro razvijenih kostiju, suvog oblika, dobre muskulature i bez vidljivih tragova masnoće. Duguljasta glava divergentnih graničnih linija. Kratkodlak.
Proporcije: Dužina tela odgovara visini grebena (kvadratično telo). Dubina grudi odgovara polovini visine grebena, ili drugačije izraženo ona odgovara rastojanju od zemlje do laktova, dužina nosnika odgovara polovini dužine glave.
Narav: Gonič koji odgovara različitim zemljištima, velike brzine i otpomosti, revnostan bez obzira da li radi sam ili u čoporu, prirodno odvažan ali raanje nametljive naravi. Poseduje blag pogled i jedan milozvučan i prijatan glas.
Glava
Lobanja: Gledano odozgo oblik lobanje je ovalan. Granične linije lobanje i njuške su divergentne. Gornji profil lobanje je blago konveksan, širina između jagodičnih kostiju manja je od polovine dužine glave. Nadočni lukovi su malo razvijeni. Čeona brazda je slabo izražena. Potiljačna kvrga vidljiva ali nije preterano izraženai kratka.
Stop: Izražen, ugao oko 140 stepeni.
Nos: Oblika je šestougaonog poliedra, izraženo veliki, dobro otvorenih nozdrva koje su pokretljive, a otvori leže nešto postrano. uvek crne boje.
Njuška: Dužina joj odgovara polovini dužine glave. Njena visina (ili dubina) mora prevazilaziti polovinu njene dužine. Mereno na polovini njuške, širina njuške mora biti nešto manja od petine dužine glave. Profil njuške je blago konveksan. Ivice donje vilice su celom dužinom gotovo ravne, ka napred su malo razvijene. Donji postrani profil vilice potvrđen je gornjim usnama.
Usne: Fine i tanke. Bez obzira gledano od napred ili sa strane, one su malo razvijene (napete). Gledano iz profila donja ivica opisuje blagi luk. Uvek crno pigmentisane.
Vilice: U obliku su zarubljene kupe. Sekutići stoje vertikalno u vilici. Zagriz je makazast.
Obrazi: Ravni i suvi.

Zubi: Kompletno zubalo sa belim pravilno raspoređenim i normalno razvijenim zubi-ma. Korektno zubalo je makazasto, a dozvoljeno je i klještasto.
Oči: Bademaste, velike, blistajuće, tamne oker boje, nalaze se polu postrano i pokazuju blag izraz. Ivica kapaka uvek je crna.
Uši: Koren ušiju leži u visini luka jagodišne kosti ili nešto niže. Uši moraju biti tako obešene i okrenute da se ukupno pokazuju ka napred, bez da su splasnute ili za'rolane. Uvo je trouglastog oblika, ravno skoro celom dužinom i veoma široko. Kraj uva je u malom „repiću", nije široko zaobljen. Dužina ušiju dostiže približno 70% dužine glave i najšire mesto uva iznosi nešto više od polovine njegove dužine.
Vrat: Gornji profil vrata je blago povijen, dakle blago konveksan. Dužina odgovara u potpunosti ili je blizu dužine glave, to jest 4/10 visine grebena. Vrat ima oblik zarubljene kupe. Izgleda suv i lak, a da bi proizišao takav utisak manje je mišićav (dugi mišići). Koža je fino napeta, ne pravi ni nabore ni podgušnjak. Dlaka je kratka.
Telo
Gornja linija: Ravna i harmonično opada od grebena do sapi, sa blagim zasvođenjem u visini slabina.
Greben: Slabo je istaknut iznad leđne linije. Zbog primicanja vrhova lopatica greben je uzak. Harmonično je povezan sa usađenošću vrata.
Leđa: Leđna linija je ravna sa slabo vidljivom muskulaturom. Dužina grudnog koša prema dužini slabina odnosi se kao 3:1. Dužina slabina je nešto manja od 1/5 visine grebena. Sirina slabina približno odgovara njihovoj dužini, Mišići slabina su u svojoj dužini i širini dobro razvijeni.
Sapi: Profil sapi pokazuje jednu prikrivenu zasvođenost. Nagib ka horizontali je oko 10 stepeni. Dužina im je približno 1/3 visine grebena, a širina približno odgovara polovini njihove dužine. Mišići su dobro razvijeni.
Grudi: Dubina grudi ili rebarnog koša jednaka je polovini visine grebena ili leži nešto ispod toga. Njihova širina odgovara mereno u polovini visine, približno 1/3 visine grebena. Grudi moraju dosezati do ili blizu laktova. Rebra nisu prejako zaobljena, dakle manje kon-veksna. Obim grudi kod srednje prostrannih je za 1/4 veći od visine grebena.
Donja linija: Donji profil je utoliko tipičniji ukoliko je predstavljen celom dužinom ravnom linijom, koja se podiže od grudne kosti do stomaka a on je veoma suv, a uz to nije previše prikupljen.
Rep: Koren repa leži visoko na liniji sapi. Rep je tanak u korenu i takav ostaje celom dužinom, tako podseća na štapić, izuzimajući sam vrh gde je još tanji. Rep je toliko dug da vrhom dodiruje petnu kost ili je blizu nje. Celom dužinom pokriven je kratkom dlakom. U mirovanju je opušten. Ako je pas u akciji rep se podiže do iznad leđne linije.
Prednje noge: Posmatrano sa strane u ukupnom izgledu mora odgovarati zamišljenoj vertikalnoj liniji koja ide od ramenog zgloba do zemlje i pri tome dodiruje vrhove prstiju. Nadalje jedna druga zamišljena vertikalna linija koja ide iz lakatnog zgloba deli podlakticu i šaplje na dva približno jednaka dela i završava se na polovini došaplja. Gledano od napred vertikala koja ide iz vrha lopatice, deli podlakticu, šaplje, došaplje i šape na dva približno ista dela. Rastojanje od zemlje do lakta odgovara polovini visine grebena.
Plećke: Dužina plećke dostiže 1/3 visine grebena. Njen nagib ka horizontali leži između 45-55 stepeni. Mišići su joj dugi, suvi, vidljivi i dobro međusobno odvojeni. Rameni ugao je oko 110 stepeni.

Nadlaktica: Njena dužina približno iznosi polovinu rastojanja lakta do zemlje. Nalazi se na vertikali koja je u ravni paralelnoj središnjoj ravni tela. Pokrivena je dugim i suvim mišićima.
Lakat: Leži na liniji grudne kosti ili nešto niže i paralelan je sa središnjom ravni tela. Lakatna kvrga mora ležati na vertikali spuštenoj sa vrha lopatice. Lakatni ugao je 135-145 stepeni.
Podlaktica: Dužina je približno 1/3 visine grebena. Stoji vertikalno ka zemlji i na zadnjoj strani je vidljivo udubljenje između tetiva i kostiju, što prednju nogu čini suvom, mršavom i bez snažno građenih kostiju.
Saplje: Suvo i produžava ravnu liniju podlaktice.
Došaplje: Dužina sme biti ispod 1/6 dužine od zemlje do lakta, šire je od šaplja, ali ravno i suvo. Iz profila gledano, došaplje je blago koso od nazad ka napred.
Sape: Ovalne, (zečije) sa dobro zatvorenim i zaobljenim prstima. Prstni jastučići nisu mnogo mesnati. Jastučići suvi, tvrdi, otporni i crne su boje. Nokti su snažni, savijeni i uvek crni. Nije greška prisustvo belih (ne roze) noktiju.
Zadnje noge: Gledano sa strane zamišljena vertikala koja polazi od sedne kvrge, deli skočni zglob, došaplje i šape na dva jednaka dela. Dužina zadnje noge je oko 93% visine grebena.
Butina: Duga i široka. Dužina joj je najmanje 1/3 visine grebena. Sirina butine (spoljne strane) čini približno 3/4 dužine. Mišići su dobro vidljivi i odvojeni. Zadnja ivica butine blago je konveksna. Ugao kuka je 90-95 stepeni.
Potkolenica: Dužina je nešto manja od dužine butine. Njen nagib ka horizontali iznosi približno 40 stepeni. U svom gornjem delu je suva, čvrsta, sa dobro razdvojenim mišićima. Udubljenje između ahilove tetive i kosti je dobro izraženo i vidljivo. Spoljašnje nožne vene leže priljubljene uz kožu. Građa kostiju pre je laka, ali ipak veoma solidna.
Koleno: Mora ležati dobro na vertikali, odnosno nije okrenuto ni unutra ni napolje. Koleni ugao je oko 115 stepeni.
Skočni zglob: Njegova širina odgovara približno 1/10 visine grebena. Rastojanje od zemlje do vrha skočnog zgloba ne sme preći 27% visine grebena (nisko postavljen skočni zglob). Snažnih je kostiju, čije su konture jasno vidljive i podvlače suvost ovog dela. Ugao 135 stepeni
Došaplje: Dužina je manja od polovine prednje noge, mereno od zemlje do lakta i nije tako široko kao skočni zglob. Stoji vertikalno. Bez zaperaka.
Sape: Manje ovalne od prednjih. Ostale osobine su iste.
Kretanje: U lovu galopira
Koža: Fina i tanka, po celom telu priležuća. Pigment sluzokoža, žmurnjače, noktiju, jastučića i prstnih jastučića mora neizostavno biti crn. Crna pigmentacija nepca nije zahtevna ali je poželjna.
Dlaka: Kratka na celom telu. Dlaka je tvrde građe, gusta, ravnomerno ravna. Nekoliko manjih oštrih dlaka sme postojati preko leđa, njuške i nogama, bez da se to uzima za grešku.

Boja: Dozvoljene boje obuhvataju ceo spektar od jednobojne lavlje i to od intenzivno crvene lavlje do isprane lavlje i crno/crvene oznake. Crvene oznake nalaze se uobičajeno na njušci, obrvama, na grudima, na nogama od šaplja do šapa i takođe na međici. Bela sme biti na njušci i lobanji (jednakovredno da li je simetrična maska ili ne). Bela je dozvoljena kao zvezda na grudima, na vratu, na prednjim ili zadnjim došapljima, na šapama i na vrhu repa. Ipak beline nisu veoma poželjne. Sto ih je manje to bolje. Pas sa crno crvenim oznaka-ma sme imati belu grudnu zvezdu i u tom slučaju se govori o trobojnom goniču. Braon boja (kafa, jetra) nije dozvoljena.
Visina: Mužjaci od 52-58 cm, a ženke od 48-56 cm.
Masa: Od 18-28 kg.
Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti. To važi i za pse koji stalno ravanišu.
Ako je reč o odličnom psu toleriše se ±2 cm visine.
Isključujuće greške: Konvergentne linije glave. visina iznad ili ispod standardom pred-viđene tolerancije.
Diskvaliflkacione greške: Podgriz, konkavan nosnik. Bezrepost ili krnjast rep, jednako da li je stečen ili urođen. Dlaka boje škriljca, plava, tigrasta, boje kafe, braon, boje jetre ili preovlađujuće bela. Nosna pečurka i rub očnih kapaka potpuno ili u velikom delu depig-mentisani. Brezove oči.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.italijanski gonic.jpg
 Opis:
 Veličina fajla:  20.33 KB
 Pogledano:  454 puta

italijanski gonic.jpg

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
vojvoda
Član
Član


Pridružio se: Dec 20, 2011
Poruke: 14
Lokacija: leskovac

PošaljiPoslato: Uto Dec 20, 2011 8:31 pm    Naslov: Re: Kratkodlaki Italijanski gonič Odgovori sa citatom

Alal vera borcanin. Pozdrav moj mladi prijatelju.

_________________
sinadinovicnenad @ yahoo.com
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku   Odštampaj stranicu    Forum Goniči, tragači po krvi i srodne rase
Strana 1 od 1
Sva vremena su GMTSkoči na:  


Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu
Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš glasati u ovom forumu
Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum
Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma


_TOGGLE
Facebook

_TOGGLE
Poslednje poruke
Poslednjih 10 poruka na forumu

Harlekinska Doga
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Jan 25, 2020 u 21:47:10

Zenkica mini maltezera stara 7 nedelja, vakcinisana odnegova
Poslednja objava od: benson u Mali oglasi dana Jan 04, 2020 u 23:17:01

Zenkica mini maltezera stara 7 nedelja, vakcinisana odnegova
Poslednja objava od: benson u Psi za pratnju i razonodu dana Jan 04, 2020 u 23:16:07

Cane Corso
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Dec 27, 2019 u 23:48:41

Stenci bernskog planinskog psa
Poslednja objava od: benson u Mali oglasi dana Dec 26, 2019 u 19:57:42

Stenci bernskog planinskog psa
Poslednja objava od: benson u Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi dana Dec 26, 2019 u 19:56:33

questionsconcerning the Jets: Sam Darnold, Adam Gase, Joe Do
Poslednja objava od: Tuesday u Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi dana Dec 26, 2019 u 01:14:51

Winners & losers towards Los Angeles Rams-Oakland Raiders pr
Poslednja objava od: Tuesday u Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi dana Dec 26, 2019 u 01:14:24

Brian Gaine and The Bad, Nasty, No Superior, Rather Poor Off
Poslednja objava od: Tuesday u Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi dana Dec 26, 2019 u 01:13:55

Denzel Ward hunting ahead towards camp battles with OBJ
Poslednja objava od: Tuesday u Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi dana Dec 26, 2019 u 01:13:24


_TOGGLE
Poslednje fotke

_TOGGLE
Baneri

_TOGGLE
Svet Životinja

Privatan smestaj na moru
Sportski vodic

Search Engine Submission - AddMe
Sokobanja
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy